Uprość wyrażenie :
\(\displaystyle{ cos \alpha - \left( cos \alpha *sin^{2} \alpha \right)}\)
Nie wiem jak to zrobić a mam sprawdzian niedługo.
Czy moglibyście mi to jakoś wytłumaczyć ?
Uprość wyrażenie
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 wrz 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 9
- Rejestracja: 24 wrz 2010, o 21:00
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Toruń
- Podziękował: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Uprość wyrażenie
Raczej
\(\displaystyle{ cos \alpha -(cos \alpha (1-cos^2 \alpha) =cos \alpha -cos \alpha +cos^3 \alpha}\)
Albo kolega się pomylił, albo wykonał przejście którego nie rozumiem Wg. mnie moje rozwiązanie jest poprawne.
\(\displaystyle{ cos \alpha -(cos \alpha (1-cos^2 \alpha) =cos \alpha -cos \alpha +cos^3 \alpha}\)
Albo kolega się pomylił, albo wykonał przejście którego nie rozumiem Wg. mnie moje rozwiązanie jest poprawne.
- pyzol
- Użytkownik
- Posty: 4346
- Rejestracja: 26 kwie 2010, o 11:39
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Nowa Ruda
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 929 razy
Uprość wyrażenie
Co za roznica.
Ja wyciagnalem cosinus przed nawias. Glo, zamienil \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha}\) na \(\displaystyle{ 1-\cos^2 \alpha}\). To sie bierze z jedynki trygonometrycznej i ten wzor powinnas znac.
Ja wyciagnalem cosinus przed nawias. Glo, zamienil \(\displaystyle{ \sin^2 \alpha}\) na \(\displaystyle{ 1-\cos^2 \alpha}\). To sie bierze z jedynki trygonometrycznej i ten wzor powinnas znac.