Bardzo proste równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
krzysiek111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 lis 2006, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilczyn
Podziękował: 11 razy

Bardzo proste równanie

Post autor: krzysiek111 »

Powtarzam sobie zagadnienia z trygonometrii i znalazłem takie prościutkie równianie:

sin x cos x - sin x = cos x - 1

no to przerzucam wszystko na jedna strone:

sin x cos - sin x - cos x + 1 = 0

i kładę w odpowiednie nawiasy

(sin x - 1)(cos x -1) = 0

i każdy nawias przyrównuję do zera:
z pierwszego mam
\(\displaystyle{ x = 2k\pi + \frac{\pi}{2}}\)

a z drugiego
\(\displaystyle{ x = 2k\pi}\)

Tymczasem odpowiedzi z podręcznika sugerują mi:
\(\displaystyle{ x = k\frac{\pi}{2}}\)

Jakoś mi to nie pasuje...
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

Bardzo proste równanie

Post autor: wb »

Twoje rozwiązanie jest prawidłowe.
krzysiek111
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 26
Rejestracja: 10 lis 2006, o 20:40
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wilczyn
Podziękował: 11 razy

Bardzo proste równanie

Post autor: krzysiek111 »

I po co ja sobie dziurę w mózgu robię... Jakie te podręczniki są puste, o, rety...
Dzięki
ODPOWIEDZ