funkcja trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Kissmycheek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 12:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: Kissmycheek »

Funkcja \(\displaystyle{ f : ( \frac{- \pi }{2} ; \frac{ \pi }{2}) \rightarrow R}\) określona wzorem \(\displaystyle{ f(x)=sin(tgx)}\)
a)ma zbiór wartości równy <-1;1>
b)jest rosnąca.
Tak/Nie i dlaczego.
adner
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 635
Rejestracja: 7 lut 2008, o 19:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok / Warszawa
Podziękował: 27 razy
Pomógł: 63 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: adner »

a) Tak - zbiór wartości tgx w tej dziedzinie jest zbiorem liczb rzeczywistych a dla takich liczb sinus przyjmuje wartości ze zbioru <1;1>.
Afish
Moderator
Moderator
Posty: 2828
Rejestracja: 15 cze 2008, o 15:45
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Seattle, WA
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 356 razy

funkcja trygonometryczna

Post autor: Afish »

b) nie. Ze względu na okresowość sinusa.
Kissmycheek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 26 wrz 2010, o 12:28
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 1 raz

funkcja trygonometryczna

Post autor: Kissmycheek »

Dziękuję bardzo
ODPOWIEDZ