Witam!
Potrzebuję udowodnić, że dla funkcji \(\displaystyle{ y=sin^2x}\) część wykresu zawartego w przedziale \(\displaystyle{ \left( 0, \frac{\pi}{4} \right)}\) jest odbiciem wykresu funkcji zawartego w przedziale \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{4}, \frac{\pi}{2} \right)}\) względem punktu \(\displaystyle{ \left( \frac{\pi}{4}, \frac{1}{2} \right)}\). Czy taki dowód będzie poprawny?
Potrzebujemy wykazać, że \(\displaystyle{ sin^2 \left( \frac{\pi}{4} - x \right) = 1 - sin^2 \left( \frac{\pi}{4} + x \right)}\) dla \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{\pi}{4} \right)}\)
Po przekształceniach naszej równości (nie chce mi się ich przepisywać) otrzymujemy jedynkę trygonometryczną, co kończy nasz dowód. Zatem, ta równość działa dla wszystkich x, a w szczególności dla \(\displaystyle{ x \in \left( 0, \frac{\pi}{4} \right)}\).
Funkcja trygonometryczna i jej własność
-
- Użytkownik
- Posty: 200
- Rejestracja: 25 sty 2009, o 13:37
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Częstochowa/Kraków
- Podziękował: 30 razy
- Pomógł: 12 razy
Funkcja trygonometryczna i jej własność
Ostatnio zmieniony 3 paź 2010, o 20:36 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale, poziom trudności tego zadania nie jest aż tak ambitny, by umieszczać go w kółku. Dodane skalowanie nawiasów.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale, poziom trudności tego zadania nie jest aż tak ambitny, by umieszczać go w kółku. Dodane skalowanie nawiasów.