Tożsamości trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zaba11
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 27 wrz 2010, o 15:30
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Białystok

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: zaba11 »

\(\displaystyle{ sin( \alpha + \beta )sin( \alpha - \beta )= sin^{2} \alpha - sin^{2} \beta}\)
Ostatnio zmieniony 1 paź 2010, o 20:50 przez lukki_173, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamietaj o klamerkach [latex][/latex].
Awatar użytkownika
Konikov
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 497
Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: z całki tego świata
Podziękował: 66 razy
Pomógł: 44 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: Konikov »

Okay, a jakie jest pytanie? Sprawdzić tę tożsamość?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

Tożsamości trygonometryczne

Post autor: bakala12 »

\(\displaystyle{ ...=(sin \alpha cos \beta +cos \alpha sin \beta) (sin \alpha cos \beta -cos \alpha sin \beta) =sin^{2} \alpha \cdot cos^{2}\beta- sin^{2}\beta \cdot cos^{2}\alpha =sin^{2}\alpha \cdot (1-sin^{2}\beta)-sin^{2}\beta \cdot (1-sin^{2}\alpha)=sin^{2}-sin^{2}\alpha \cdot sin^{2}\beta-sin^{2}\beta+sin^{2}\alpha \cdot sin^{2}\beta=sin^{2}\alpha-sin^{2}\beta}\)
ODPOWIEDZ