tyrgonometria
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 lis 2006, o 16:02
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 5 razy
tyrgonometria
pomozcie mam zadanie co prawda z liczb zespolonych, ale zatrzymuje zsie na trygonometri. Mamdanego cos alfa rowny -1/2 i sinusa alfa rownego 1/2 i mam obiczyc ten kat alfa jak oz robic?
-
- Użytkownik
- Posty: 52
- Rejestracja: 2 kwie 2006, o 19:12
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Słupca
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 3 razy
tyrgonometria
Z tego co pamiętam(a podobno wczoraj miałem z tego kolo ) to musisz sprawdzić w których ćwiartkach jest ten \(\displaystyle{ \alpha}\).
Czyli:
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{2}}\)
Z tego wynika, że alfa musi leżeć w 2 ćwiartce układu współrzędnych.
Teraz wystarczy skorzystać ze wzorów redukcyjnych i masz swój kąt alfa
Pozdrawiam!
Czyli:
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{-1}{2}}\)
\(\displaystyle{ sin\alpha=\frac{1}{2}}\)
Z tego wynika, że alfa musi leżeć w 2 ćwiartce układu współrzędnych.
Teraz wystarczy skorzystać ze wzorów redukcyjnych i masz swój kąt alfa
Pozdrawiam!
- Calasilyar
- Użytkownik
- Posty: 2656
- Rejestracja: 2 maja 2006, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław/Sieradz
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 410 razy
tyrgonometria
sin +
cos -
w II cwiartce spełnione są te wymagania
\(\displaystyle{ cos{\alpha}=-cos{\frac{\pi}{6}}=cos{\frac{5\pi}{6}}\\
sin{\frac{5\pi}{6}}=\frac{1}{2}}\)
cos -
w II cwiartce spełnione są te wymagania
\(\displaystyle{ cos{\alpha}=-cos{\frac{\pi}{6}}=cos{\frac{5\pi}{6}}\\
sin{\frac{5\pi}{6}}=\frac{1}{2}}\)