tożsamość trygonometryczna

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marcin89
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 36
Rejestracja: 29 wrz 2006, o 14:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bydgoszcz
Podziękował: 20 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Marcin89 »

\(\displaystyle{ \frac{2}{cos\alpha} - \frac{cos\alpha}{1 + sin\alpha} = \frac{1 + sin\alpha}{cos\alpha}}\)
Próbowałem pare razy to rozwiązać , ale bez skutku chyba ,że w zbiorze zadan znajudje się błąd.
Awatar użytkownika
Lady Tilly
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3807
Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: nie wiadomo
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 712 razy

tożsamość trygonometryczna

Post autor: Lady Tilly »

Nie ma błędu, musisz po prostu rozpisać to tak:
\(\displaystyle{ \frac{2}{cos\alpha}-\frac{1+sin\alpha}{cos\alpha}=\frac{cos\alpha}{1+sin\alpha}}\)
mnożysz teraz obie strony przez \(\displaystyle{ cos\alpha}\) i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ 1-sin{\alpha}=\frac{cos^{2}\alpha}{1+sin\alpha}}\)
teraz mnożysz obie strony przez \(\displaystyle{ 1+sin\alpha}\) i masz:
\(\displaystyle{ 1-sin^{2}\alpha=cos^{2}}\) czyli \(\displaystyle{ cos^{2}\alpha+sin^{2}\alpha=1}\) co jest zgodne z prawdą.
ODPOWIEDZ