Oblicz bez użycia tablic cos24°+cos48°-cos84°-cos12°
pomóżcie mi prosze rozwiazac to zadanie, nie mam zadnego pomyslu zeby to rozwiazac:-(....
oblicz bez użycia tablic...
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
oblicz bez użycia tablic...
Możesz to wyrażenie zapisać równoważnie jako:
\(\displaystyle{ cos[2{\cdot}(30^{o}-18^{o})]+cos[4{\cdot}(30^{o}-18^{o})]-cos[7{\cdot}(30^{o}-18^{o})]-cos(30^{o}-18^{o})}\)
a podstawowe wartości i wzory masz tu:
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
\(\displaystyle{ cos[2{\cdot}(30^{o}-18^{o})]+cos[4{\cdot}(30^{o}-18^{o})]-cos[7{\cdot}(30^{o}-18^{o})]-cos(30^{o}-18^{o})}\)
a podstawowe wartości i wzory masz tu:
https://www.matematyka.pl/viewtopic.php?t=2514
-
- Użytkownik
- Posty: 35
- Rejestracja: 29 paź 2006, o 16:44
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Babimost
- Podziękował: 20 razy
oblicz bez użycia tablic...
tak tylko ze to rozwiazanie ktore zaproponowalas to jest z uzyciem tablic, a jak wspomnialam w poleceniu : OBLICZ BEZ UZYCIA TABLIC... z tablicami jest latwo, ale wiem ze mam to rozwiazac dopisujac i odpisujac cos... tak nam mowila nauczycielka, i wiem tez ze ma wyjsc 1/2 wynik. Ale jak do tego dojsc BEZ UZYCIA TABLIC... nie mam pojecia... moze ktos z was wie??