witam nie poradzę rozwiązać tych dwóch zadań:
1. W koło o promieniu R=20 wpisano trójkąt równoboczny o boku a. O ile procent pole trójkąta jest mniejsze od pola koła?
2. Działkę w kształcie trójkąta równobocznego o boku długości 40 m postanowiono zagospodarować: wydzielono do ogrodzenia teren nadający się do zabudowy. Ogrodzony teren ma kształt trapezu równoramiennego o podstawach 40m i 20m. Oblicz w arach powierzchnię ogrodzonej działki. ( w tym nie wiem jak wyznaczyć wysokość ;/ )
Zastosowanie funkcji trygonometrycznych
- Konikov
- Użytkownik
- Posty: 497
- Rejestracja: 13 mar 2008, o 18:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z całki tego świata
- Podziękował: 66 razy
- Pomógł: 44 razy
Zastosowanie funkcji trygonometrycznych
1.
Pamiętaj, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{360^o}{3}}\). Jak wyliczysz pole wycinka koła - pole wycinka koła, wystarczy pomnożyć przez 3.
2.
Skoro podstawa (i każdy bok) ma 40m, a my obcinamy jako trapez o podstawach 40m i 20m, to znaczy, że jeden z boków trapezu jest bokiem trójkąta, a drugi, skoro jest 2x mniejszy, to jest dokładnie w połowie trójkąta. Wynika to z podobieństwa całego trójkąta i tego wyznaczanego przez mniejszą podstawę trapezu w skali \(\displaystyle{ \frac12}\).
Pozdrowienia & good luck
K.
Pamiętaj, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) będzie \(\displaystyle{ \frac{360^o}{3}}\). Jak wyliczysz pole wycinka koła - pole wycinka koła, wystarczy pomnożyć przez 3.
2.
Skoro podstawa (i każdy bok) ma 40m, a my obcinamy jako trapez o podstawach 40m i 20m, to znaczy, że jeden z boków trapezu jest bokiem trójkąta, a drugi, skoro jest 2x mniejszy, to jest dokładnie w połowie trójkąta. Wynika to z podobieństwa całego trójkąta i tego wyznaczanego przez mniejszą podstawę trapezu w skali \(\displaystyle{ \frac12}\).
Pozdrowienia & good luck
K.