Mam problem z niektorymi przykladami z trygonometrii. Otóż mam je przedstawic w postaci iloczynu. Stosuje podane wzory na sume i roznice lecz nic mi z tego nie wychodzi . Oto te przyklady:
1)\(\displaystyle{ \sin \ \alpha + \sin 2\ \alpha + \sin 3\ \alpha}\)
2)\(\displaystyle{ 1+ 2\sin \ \alpha - \cos 2 \ \alpha}\)
3)\(\displaystyle{ 1- \sin \ \alpha + \cos\ \alpha}\)
Prosilbym o pomoc w rozwiazaniu tych przykladow. Dzieki.
Przedstaw w postaci iloczynu
Przedstaw w postaci iloczynu
Ostatnio zmieniony 27 wrz 2010, o 15:00 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Przedstaw w postaci iloczynu
1.
\(\displaystyle{ \sin x+\sin 2x+\sin 3x=(\sin x+\sin 3x)+\sin 2x=...}\)
2. Rozpisz \(\displaystyle{ \cos 2x}\)
3. To chyba też coś w stylu 2., \(\displaystyle{ \cos x=\cos (2\cdot \frac{x}{2})}\)
\(\displaystyle{ \sin x+\sin 2x+\sin 3x=(\sin x+\sin 3x)+\sin 2x=...}\)
2. Rozpisz \(\displaystyle{ \cos 2x}\)
3. To chyba też coś w stylu 2., \(\displaystyle{ \cos x=\cos (2\cdot \frac{x}{2})}\)