Tożsamości trygnometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 10 razy
Tożsamości trygnometryczne
Oblicz:
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}37+ cos^{2}127+2sin37 \cdot cos487}{tg405+ctg225}}\)
Problem pojawia się w mianowniku. Jak zamienić 3sin27??
* jak zapisać stopnie?Bo nigdzie nie mogę znaleść znaku?
\(\displaystyle{ \frac{ sin^{2}37+ cos^{2}127+2sin37 \cdot cos487}{tg405+ctg225}}\)
Problem pojawia się w mianowniku. Jak zamienić 3sin27??
* jak zapisać stopnie?Bo nigdzie nie mogę znaleść znaku?
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
Tożsamości trygnometryczne
Problem? Wszędzie wzory redukcyjne, a potem parę innych.
\(\displaystyle{ 30^\circ}\) ->* jak zapisać stopnie?Bo nigdzie nie mogę znaleść znaku?
Kod: Zaznacz cały
[tex]30^circ[/tex]
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Tożsamości trygnometryczne
Mianownik:
\(\displaystyle{ tg405^o=tg(360^o+45^o)=tg45^o=1}\)
\(\displaystyle{ ctg225^o=ctg(180^o+45^o)=ctg45^o=1}\)
Ja piszę stopień jako
\(\displaystyle{ tg405^o=tg(360^o+45^o)=tg45^o=1}\)
\(\displaystyle{ ctg225^o=ctg(180^o+45^o)=ctg45^o=1}\)
Ja piszę stopień jako
Kod: Zaznacz cały
^o
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 10 razy
Tożsamości trygnometryczne
Nmm a licznik??
\(\displaystyle{ sin ^{2}37+ cos ^{2}127= 1}\)
natomiast
\(\displaystyle{ 2sin37 \cdot cos487}\)
Jak to rozwiązać?
\(\displaystyle{ sin ^{2}37+ cos ^{2}127= 1}\)
natomiast
\(\displaystyle{ 2sin37 \cdot cos487}\)
Jak to rozwiązać?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 10 razy
Tożsamości trygnometryczne
Był, ale jak mi wynik zaczął się nie zgadzać z odpowiedzią, to wynika z tego że licznik też mam źle, tylko nie wiem w którym miejscu :d Bo sprawdzam i sprawdzam a błedu nie widzę.-- 26 wrz 2010, o 19:44 --To jak to powinno być zrobione?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Tożsamości trygnometryczne
licznik
\(\displaystyle{ { sin^{2}37^o+ cos^{2}127^o+2sin37^o \cdot cos487^o}={ sin^{2}37^o+ cos^{2}127^o+2sin37^o \cdot cos127^o}=(sin37^o+cos127^o)^2=...}\)
\(\displaystyle{ { sin^{2}37^o+ cos^{2}127^o+2sin37^o \cdot cos487^o}={ sin^{2}37^o+ cos^{2}127^o+2sin37^o \cdot cos127^o}=(sin37^o+cos127^o)^2=...}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 10 razy
Tożsamości trygnometryczne
z jakiej niby racji. Skąd niby \(\displaystyle{ cos487^o}\) zamienia się na \(\displaystyle{ cos127^o}\)????
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, o 21:37 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
Powód: Poprawa wiadomości.
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 18 lis 2009, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Wadowice
- Podziękował: 10 razy
Tożsamości trygnometryczne
Znam ale, z moich obliczeń wychodzi coś takiego:
\(\displaystyle{ cos487^o=cos(450^o+37^o)=sin37^o}\)
\(\displaystyle{ cos487^o=cos(450^o+37^o)=sin37^o}\)