witam. mam problem z tym rownaniem prosze o jego rozwiazanie
\(\displaystyle{ \sin 3x+ \cos 3x = \sqrt{2}}\)
Równanie trygonometryczne i sinusem i kosinusem kąta potrojo
Równanie trygonometryczne i sinusem i kosinusem kąta potrojo
Ostatnio zmieniony 26 wrz 2010, o 13:03 przez Althorion, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
- Althorion
- Użytkownik
- Posty: 4541
- Rejestracja: 5 kwie 2009, o 18:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 662 razy
Równanie trygonometryczne i sinusem i kosinusem kąta potrojo
Podpowiedź:
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha = \sqrt{2} \sin \left(\alpha + \frac{\pi}{4}\right)}\)
Można np. ze wzorów redukcyjnych a potem ze wzoru na sumę sinusów.
\(\displaystyle{ \sin \alpha + \cos \alpha = \sqrt{2} \sin \left(\alpha + \frac{\pi}{4}\right)}\)
Można np. ze wzorów redukcyjnych a potem ze wzoru na sumę sinusów.
Równanie trygonometryczne i sinusem i kosinusem kąta potrojo
Można też tak:
Podnieśmy stronami do kwadratu. Dostajemy
\(\displaystyle{ \sin^2 3x+\cos^2 3x+2\sin 3x \cos 3x=2\\
1+2\sin 3x \cos 3x=2\\
2\sin 3x \cos 3x=1\\
\sin 6x = 1}\)
Po rozwiązaniu ostatniego równania trzeba wrócić do tego wyjściowego i odrzucić rozwiązania, które go nie spełniają.
Podnieśmy stronami do kwadratu. Dostajemy
\(\displaystyle{ \sin^2 3x+\cos^2 3x+2\sin 3x \cos 3x=2\\
1+2\sin 3x \cos 3x=2\\
2\sin 3x \cos 3x=1\\
\sin 6x = 1}\)
Po rozwiązaniu ostatniego równania trzeba wrócić do tego wyjściowego i odrzucić rozwiązania, które go nie spełniają.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
Równanie trygonometryczne i sinusem i kosinusem kąta potrojo
Równie dobrze możesz zastosować niezawodne w takich przypadkach (suma sinusa i kosinusa) przekształcenie lewej strony równania: \(\displaystyle{ \sin 3x+\cos 3x=\sin 3x+\tg\frac{\pi}{4}\cos 3x}\) i wymnóż równanie stronami przez \(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{4}}\). Zastosuj wzór na sinus sumy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy