Równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: justynian »

znaleźć wartości \(\displaystyle{ x \in R}\) dla których:
\(\displaystyle{ cos^2(x)+cos(2x)=0}\)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2010, o 19:54 przez Nakahed90, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
Kimon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23
Rejestracja: 18 wrz 2010, o 22:39
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Stalowa Wola
Pomógł: 1 raz

Równanie trygonometryczne

Post autor: Kimon »

\(\displaystyle{ cos2x = cos^2x - sin^2x = 2cos^2x - 1}\)
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Równanie trygonometryczne

Post autor: justynian »

dzięki
ODPOWIEDZ