Rozwiąż równanie:
\(\displaystyle{ sinx - cosx +1 = sinxcosx}\)
proszę o pomoc
rozwiąż równanie
-
- Użytkownik
- Posty: 4438
- Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 1313 razy
rozwiąż równanie
Zauważ, że jeśli \(\displaystyle{ \sin x=0}\), to równanie jest spełnione.
W dalszym ciągu możesz założyć, że \(\displaystyle{ \sin x\ne 0}\) i podzielić równanie stronami przez \(\displaystyle{ \sin x}\). Otrzymasz równanie sprowadzalne do kwadratowego względem \(\displaystyle{ \cos x}\)
.
W dalszym ciągu możesz założyć, że \(\displaystyle{ \sin x\ne 0}\) i podzielić równanie stronami przez \(\displaystyle{ \sin x}\). Otrzymasz równanie sprowadzalne do kwadratowego względem \(\displaystyle{ \cos x}\)
.
-
- Użytkownik
- Posty: 76
- Rejestracja: 14 lut 2010, o 20:31
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 11 razy
rozwiąż równanie
już udało mi się rozwiązać to równanie, może komuś się przyda:
\(\displaystyle{ sinx - cosx +1 - sinxcosx = 0}\)
\(\displaystyle{ sinx (1-cosx) + (1-cosx) = 0}\)
\(\displaystyle{ (sinx +1)(1-cosx) = 0}\)
dalej juz wiadomo...
PS sorki , troche chyba wprowadzilam w blad bo najpierw sie pomylilam, napisalam inne rownanie i edytowalam potem wiec wasze odpowiedzi byly chyba do tamtego, takze przepraszam
\(\displaystyle{ sinx - cosx +1 - sinxcosx = 0}\)
\(\displaystyle{ sinx (1-cosx) + (1-cosx) = 0}\)
\(\displaystyle{ (sinx +1)(1-cosx) = 0}\)
dalej juz wiadomo...
PS sorki , troche chyba wprowadzilam w blad bo najpierw sie pomylilam, napisalam inne rownanie i edytowalam potem wiec wasze odpowiedzi byly chyba do tamtego, takze przepraszam