wykres nierownosci

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Forsakensky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Madryt
Podziękował: 55 razy

wykres nierownosci

Post autor: Forsakensky »

witam mam problem bo nie mam pojecia jak to zadanie zrobic(a jest ono banalne:()
wykonaj wykres nierownosci
\(\displaystyle{ cos x \ge \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)

wiem, ze

\(\displaystyle{ cos 45* = \frac{ \sqrt{2} }{2}}\)
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

wykres nierownosci

Post autor: wawek91 »

W czym masz problem? Narysuj sobie wykres cosinusoidy a następnie sprawdź kiedy przyjmuje ona wartości większe lub równe \(\displaystyle{ \frac{\sqrt{2}}{2}}\)
Forsakensky
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 145
Rejestracja: 8 wrz 2009, o 14:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Madryt
Podziękował: 55 razy

wykres nierownosci

Post autor: Forsakensky »

czyli sin, cos, tg i ctg ma kazdy swoj wykres?
bakala12
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3044
Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gołąb
Podziękował: 24 razy
Pomógł: 513 razy

wykres nierownosci

Post autor: bakala12 »

czyli sin, cos, tg i ctg ma kazdy swoj wykres?
O co ci chodzi?
ODPOWIEDZ