a)Oblicz wartosc wyrażenia
\(\displaystyle{ \frac{2sin^{2}50^{\circ} - 1}{2ctg95^{\circ} \cdot cos^{2}175^{\circ}}}\)
b)Znajdź najmniejsze dodatnie rozwiazanie rownania
\(\displaystyle{ log_{3} ctg \frac{\pi x}{15} + \frac{1}{2} = 0}\)
sin, ctg itp
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
sin, ctg itp
a) W liczniku skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ 2sin^{2}\alpha=1-cos2\alpha}\), w mianowniku zredukuj najpierw kąty do pierwszej ćwiartki.
b) Skorzystaj z definicji logarytmu: przy odpowiednich założeniach \(\displaystyle{ log_{a}b=c \Leftrightarrow a^{c}=b}\).
b) Skorzystaj z definicji logarytmu: przy odpowiednich założeniach \(\displaystyle{ log_{a}b=c \Leftrightarrow a^{c}=b}\).