Funkcja trygonometryczna - Sprawdź czy zachodzi równość

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Sliwa199
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Funkcja trygonometryczna - Sprawdź czy zachodzi równość

Post autor: Sliwa199 »

Wogóle nie wiem na co mam to zamienić i co z tym zrobić w szkole z lekcji nic nie zrozumiałem bo nauczycielka okropnie tłumaczy proszę o pomoc.

\(\displaystyle{ (ctg ^{2} \alpha - cos ^{2} \alpha ) \cdot tg ^{2} \alpha = cos ^{2} \alpha}\)
Lbubsazob
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4672
Rejestracja: 17 maja 2009, o 13:40
Płeć: Kobieta
Podziękował: 124 razy
Pomógł: 978 razy

Funkcja trygonometryczna - Sprawdź czy zachodzi równość

Post autor: Lbubsazob »

\(\displaystyle{ \left( \ctg^2\alpha-\cos^2\alpha\right)\cdot \tg^2\alpha=\left( \frac{\cos^2\alpha}{\sin^2\alpha}- \frac{\cos^2\alpha \sin^2\alpha}{\sin^2\alpha} \right)\cdot \tg^2\alpha=\left( \frac{\cos^2\alpha(1-\sin^2\alpha)}{\sin^2\alpha} \right) \cdot \frac{\sin^2\alpha}{\cos^2\alpha}= \frac{\cos^4\alpha}{\cos^2\alpha}=\cos^2\alpha \\
\\
L=P}\)
Awatar użytkownika
mmoonniiaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5482
Rejestracja: 21 lis 2007, o 19:53
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 1470 razy

Funkcja trygonometryczna - Sprawdź czy zachodzi równość

Post autor: mmoonniiaa »

\(\displaystyle{ L=(ctg ^{2} \alpha - cos ^{2} \alpha ) \cdot tg ^{2} \alpha=ctg ^{2} \alpha \cdot tg^2 \alpha -tg^2 \alpha \cdot cos ^{2} \alpha=1-sin^2 \alpha =cos^2 \alpha =P}\)
Awatar użytkownika
Sliwa199
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 16 wrz 2010, o 22:22
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 19 razy

Funkcja trygonometryczna - Sprawdź czy zachodzi równość

Post autor: Sliwa199 »

Wielkie dzięki obydwojgu za szybką pomoc
ODPOWIEDZ