Oblicz cos ..

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz cos ..

Post autor: mariaPCD »

Oblicz \(\displaystyle{ \cos \alpha, \ \tg \alpha, \ \ctg \alpha}\), jeśli \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{3}}\)
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, o 20:10 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Oblicz cos ..

Post autor: anna_ »

Z jedynki trygonometrycznej policz \(\displaystyle{ \cos\alpha}\), a potem resztę.
zaudi
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 385
Rejestracja: 30 sty 2007, o 17:36
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Pomógł: 26 razy

Oblicz cos ..

Post autor: zaudi »

\(\displaystyle{ \cos \alpha ^{2}+\sin\alpha ^{2}=1}\) z tego wyliczysz cosinus.
\(\displaystyle{ \tg\alpha= \frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha= \frac{1}{\tg\alpha}}\) POWODZENIA.
mariaPCD
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 14 wrz 2009, o 19:36
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa

Oblicz cos ..

Post autor: mariaPCD »

Dzięki wielki!
ODPOWIEDZ