Sumy i różnice funkcji trygonometrycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
smutnomiboze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: walbrzych
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Sumy i różnice funkcji trygonometrycznej

Post autor: smutnomiboze »

Witam, mam zadanie: przedstaw w postaci iloczynu.
Z wyrazenia:

\(\displaystyle{ \tg ^{2} \alpha - \tg ^{2} \beta}\) powstalo mi \(\displaystyle{ \frac{\sin( \alpha + \beta) \sin( \alpha - \beta) }{\cos ^{2} \beta \cos ^{2} \alpha }}\)


Czy mozna to jeszcze jakoś "ukrócić"?
Ostatnio zmieniony 15 wrz 2010, o 18:57 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa zapisu.
Awatar użytkownika
Mersenne
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1010
Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Bytom/Katowice
Podziękował: 5 razy
Pomógł: 303 razy

Sumy i różnice funkcji trygonometrycznej

Post autor: Mersenne »

Po prostu wzór skróconego mnożenia:

\(\displaystyle{ \tg^{2}\alpha-\tg^{2}\beta=(\tg\alpha-\tg\beta)(\tg\alpha+\tg\beta)}\)
smutnomiboze
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 10 wrz 2010, o 21:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: walbrzych
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 1 raz

Sumy i różnice funkcji trygonometrycznej

Post autor: smutnomiboze »

nie no, wlasnie chodzi o to, by to jak najbardziej rozbic, nie tylko do wzoru - zdaje sobie sprawe, ze to juz jest iloczyn:)
ODPOWIEDZ