Tożsamości Trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
DriGer27
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 13 wrz 2010, o 21:41
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk

Tożsamości Trygonometryczne

Post autor: DriGer27 »

a) \(\displaystyle{ \frac{sin x}{1-cos x} + \frac{sin x}{1+cos x} = \frac{2}{sin x}}\)

\(\displaystyle{ L= \frac{sin x +sin x}{1-cos x+1+cos x}= \frac{2 sin x}{2} \neq P}\)


b) \(\displaystyle{ \frac{sin x}{1+cos x} = \frac{1-cos x}{sin x}}\)

c) \(\displaystyle{ ctg x-tg x= \frac{2cos ^{2}x-1 }{sin x*cos x}}\)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, o 22:10 przez DriGer27, łącznie zmieniany 1 raz.
wawek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 795
Rejestracja: 2 cze 2010, o 08:56
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 14 razy
Pomógł: 66 razy

Tożsamości Trygonometryczne

Post autor: wawek91 »

A moze tak coś od siebie? W czym masz problem? Pierwsze co to posprowadzaj wszystko co się da do wspólnego mianownika, potem pozbądź się ułamków, skorzystaj z jedynki trygonometrycznej gdzie się da, tangensy i ctg zamien na sinusy i cos, a wszystko stanie się prostsze. Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ