a) \(\displaystyle{ sin^{2}120^{o} - cos^{2}120^{o} + cos^{2}105^{o} -sin^{2}105^{o}}\)
b) \(\displaystyle{ tg^{2}15^{o}+tg^{4}45^{o}+tg^{2}75^{o}}\)
Podpunkt a zrobiłam tak:
\(\displaystyle{ sin^{2}120^{o} - cos^{2}120^{o} + cos^{2}105^{o}-sin^{2}105^{o}=
-(cos^{2}120^{o}-sin^{2}120^{o}) +(cos^{2}105^{o}-sin^{2}105^{o})=
-cos240^{o}+cos210^{o}=-cos(270^{o}-30^{o})+cos(180^{o}+30^{o})=
sin30^{o}-cos30^{o}=\frac{1-\sqrt{3}}{2}}\)
Może tak być, czy trzeba to inaczej robić? A w podpunkcie b kompletnie nie mam koncepcji, wiec bede wdzieczna za wszelkie sugestie..
Oblicz bez użycia tablic
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
Oblicz bez użycia tablic
W drugim zapisujesz tak:
\(\displaystyle{ tg^{2}15^{o}+tg^{4}45^{o}+tg^{2}75^{o}=tg^{2}(45^{o}-30^{o})+tg^{4}45^{o}+tg^{2}(45^{o}+30^{o})}\)
teraz korzystasz ze wzorów:
\(\displaystyle{ tg(\alpha-\beta)=\frac{tg\alpha-tg\beta}{1+tg{\alpha}tg\beta}}\)
\(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)=\frac{tg\alpha+tg\beta}{1-tg{\alpha}tg\beta}}\)
i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ (\frac{3-\sqrt{3}}{3+\sqrt{3}})^{2}+1+(\frac{3+\sqrt{3}}{3-\sqrt{3}})^{2}=15}\)
Już poprawiłam, zrobiłam mały błąd, przepraszam
\(\displaystyle{ tg^{2}15^{o}+tg^{4}45^{o}+tg^{2}75^{o}=tg^{2}(45^{o}-30^{o})+tg^{4}45^{o}+tg^{2}(45^{o}+30^{o})}\)
teraz korzystasz ze wzorów:
\(\displaystyle{ tg(\alpha-\beta)=\frac{tg\alpha-tg\beta}{1+tg{\alpha}tg\beta}}\)
\(\displaystyle{ tg(\alpha+\beta)=\frac{tg\alpha+tg\beta}{1-tg{\alpha}tg\beta}}\)
i otrzymujesz:
\(\displaystyle{ (\frac{3-\sqrt{3}}{3+\sqrt{3}})^{2}+1+(\frac{3+\sqrt{3}}{3-\sqrt{3}})^{2}=15}\)
Już poprawiłam, zrobiłam mały błąd, przepraszam
Ostatnio zmieniony 6 lis 2006, o 17:15 przez Lady Tilly, łącznie zmieniany 2 razy.