Funkcje Trygonometryczne
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcje Trygonometryczne
Witam.
Proszę o wytłumaczenie, dlaczego nie istnieje \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) dla \(\displaystyle{ \alpha = 90^{\circ}}\)
oraz czemu nie istnieje \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\) dla \(\displaystyle{ \alpha = 0^{\circ}}\)
PS. Jesli zly dzial to prosze o przeniesienie
pozdrawiam
Proszę o wytłumaczenie, dlaczego nie istnieje \(\displaystyle{ \tg \alpha}\) dla \(\displaystyle{ \alpha = 90^{\circ}}\)
oraz czemu nie istnieje \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\) dla \(\displaystyle{ \alpha = 0^{\circ}}\)
PS. Jesli zly dzial to prosze o przeniesienie
pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, o 18:14 przez Lbubsazob, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
Powód: Poprawa wiadomości. Temat umieszczony w złym dziale.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcje Trygonometryczne
okej, a co do kata 0 stopni, juz rozumiem
A mógłbyś jeszcze podać definicje dla kata 90 stopni ?
A mógłbyś jeszcze podać definicje dla kata 90 stopni ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje Trygonometryczne
To nie o to ,,zero" chodzi.
Definicja jest jedna (nie mam na myśli tej z trójkąta prostokątnego) bez względu na kąty - poszukaj jej, poczytaj.
W tg i ctg mamy dzielić dwa odcinki, np dla 90 stopni jeden (ten drugi) z nich byłby zerowy - zatem jedna z podanych funkcji nie istnieje.
Dopowiem, że np tangens nie istnieje dla kątów : 90 + k*180 (gdzie (k) jest całkowite).
Definicja jest jedna (nie mam na myśli tej z trójkąta prostokątnego) bez względu na kąty - poszukaj jej, poczytaj.
W tg i ctg mamy dzielić dwa odcinki, np dla 90 stopni jeden (ten drugi) z nich byłby zerowy - zatem jedna z podanych funkcji nie istnieje.
Dopowiem, że np tangens nie istnieje dla kątów : 90 + k*180 (gdzie (k) jest całkowite).
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcje Trygonometryczne
okej, ale zobacz
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{a}{b}}\)
Więc czemu niby ten drugi odcinek jest zerowy?
\(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{a}{b}}\)
Więc czemu niby ten drugi odcinek jest zerowy?
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcje Trygonometryczne
Tangens to stosunek długości przyprostokątnej leżącej naprzeciwko kąta \(\displaystyle{ \alpha}\) do przyprostokątnej leżącej pomiędzy wierzchołkami kątów: prostego i \(\displaystyle{ \alpha}\)
Ostatnio zmieniony 12 wrz 2010, o 14:05 przez DoubleB, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 7 wrz 2010, o 19:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 2 razy
Funkcje Trygonometryczne
a moglbys mi to zaznczyc na obrazku dla \(\displaystyle{ tg \alpha 90stopni}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 38
- Rejestracja: 12 wrz 2010, o 12:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Legnica
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 2 razy
Funkcje Trygonometryczne
nie da się zaznaczyć tg(90st), bo nie można narysować trójkąta o kątach 90,90,0
spytaj o to swojego nauczyciela matematyki, on Ci to wyjaśni lepiej niż ja
spytaj o to swojego nauczyciela matematyki, on Ci to wyjaśni lepiej niż ja
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Funkcje Trygonometryczne
Jeśli rozpatrujesz funkcje w trójkącie prostokątnym (dopiero teraz to widzę) to musisz przyjąć, że istnieją tylko dla kątów ostrych (tak jest przyjęte i kropka) - dotyczy to wszystkich funkcji trygonometrycznych.
Co innego (matura rozszerzona) gdy weźmiesz definicję tych funkcji (dla dowolnych kątów) związaną z układem współrzędnych - tu nie dla wszystkich kątów istnieją tg i ctg.
Co innego (matura rozszerzona) gdy weźmiesz definicję tych funkcji (dla dowolnych kątów) związaną z układem współrzędnych - tu nie dla wszystkich kątów istnieją tg i ctg.
Funkcji nie zaznaczysz na rysunku.ktooos1234 pisze:a moglbys mi to zaznczyc na obrazku dla \(\displaystyle{ tg \alpha 90stopni}\)