Jak wyliczyć kąt z tangensa

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
zebraaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 wrz 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Jak wyliczyć kąt z tangensa

Post autor: zebraaaa »

Jak wyliczyć kąt \(\displaystyle{ \alpha}\):


\(\displaystyle{ tg2\alpha=\frac{3}{4}}\) ?

Proszę o podanie 'przepisu' na wyliczanie kątów takiego typu.

Z góry dziękuję :)
Ostatnio zmieniony 13 wrz 2010, o 15:48 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Jak wyliczyć kąt z tangensa

Post autor: piasek101 »

Wygląda na ,,tablicowe"; pomimo podejrzenia o literówkę w zapisie.
zebraaaa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 7 wrz 2010, o 11:42
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

Jak wyliczyć kąt z tangensa

Post autor: zebraaaa »

Dziękuję za odpowiedź. Sprawa okazała się o wiele prostsza - wynik (\(\displaystyle{ \frac{3}{4}}\) jest w radianach.
I nie, nie była to pomyłka w zapisie - stąd moje trudności w rozwiązaniu.
ODPOWIEDZ