Twierdzenie sinusów i cosinusów

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
dwaplusdwa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 37
Rejestracja: 25 sie 2010, o 11:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: dalekostąd
Podziękował: 1 raz

Twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: dwaplusdwa »

1.Dane są 2 trójkąty ABC oraz A'B'C' takie, że \(\displaystyle{ \alpha = \alpha ' oraz \beta+ \beta'=180 stopni}\). Wykaż, że \(\displaystyle{ \frac{ \left|AC \right| }{ \left| BC\right| } = \frac{ \left|A'C' \right| }{ \left|B'C' \right| }}\).

2.Wykaż, że jeżeli w trójkącie \(\displaystyle{ \frac{a}{b}= \sqrt{2}}\), to \(\displaystyle{ cos^{2} \alpha = 2cos^{2} \beta -1}\).

3.Trapez ABCD (AB prost. CD, AB>CD) jest wpisany w okrąg o promieniu długości R. Wiadomo, że kąt ostry trapezu ma miarę \(\displaystyle{ \alpha}\), zaś \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle ACB \right|= \beta}\), gdzie AC jest przekątną trapezu. Oblicz długość a dłuższej podstawy tego trapezu oraz długość h jego wysokości.

4.W trójkącie ABC, w którym \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle CAB\right|= \alpha}\) , poprowadzono dwusieczną CD kąta wewnętrznego ACB, przy czym \(\displaystyle{ \left| \sphericalangle CDA \right| = \beta}\). Oblicz \(\displaystyle{ \frac{ \left| AD\right| }{ \left| DB\right| }}\) .

5.W trójkącie równoramiennym kąt przy wierzchołku ma miarę 120 stopni. Wyznacz stosunek długości promienia okręgu opisanego na tym trójkącie do długości promienia okręgu wpisanego w ten trójkąt.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Twierdzenie sinusów i cosinusów

Post autor: piasek101 »

2. Nic w nim więcej nie było ?

5.
193914.htm
ODPOWIEDZ