ekstremum funkcji trygonometrycznej bez pochodnych

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Chromosom
Moderator
Moderator
Posty: 10365
Rejestracja: 12 kwie 2008, o 21:08
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 127 razy
Pomógł: 1271 razy

ekstremum funkcji trygonometrycznej bez pochodnych

Post autor: Chromosom »

trzeba znalezc ekstremum funkcji \(\displaystyle{ y=\cos x+\sqrt3\sin x}\), ale nie mam korzystac z pochodnych. Podobno trzeba to wyrazenie przedstawic w postaci \(\displaystyle{ y=A\sin(B(x))}\), w jaki sposob mozna to zrobic?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

ekstremum funkcji trygonometrycznej bez pochodnych

Post autor: piasek101 »

Pomnóż i podziel przez 2.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

ekstremum funkcji trygonometrycznej bez pochodnych

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ y=\cos x+\sqrt3\sin x=2 \left( \frac{1}{2} \cos x +\frac{\sqrt{3}}{2} \sin x \right) =2\sin \left( x+\frac{\pi}{6}\right)}\)

-- 9 wrz 2010, o 20:41 --

ogólnie: https://matematyka.pl/35088.htm
ODPOWIEDZ