równanie trygonometryczne

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
jucha92
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 53
Rejestracja: 27 paź 2009, o 21:55
Płeć: Kobieta
Podziękował: 7 razy
Pomógł: 1 raz

równanie trygonometryczne

Post autor: jucha92 »

Jak rozwiązać takie równanie \(\displaystyle{ sin(60- \alpha )= \frac{4}{5} sin(60+ \alpha )}\)
Ile wynosi \(\displaystyle{ sin \alpha}\) oraz\(\displaystyle{ sin(60- \alpha )}\)
Ostatnio zmieniony 9 wrz 2010, o 22:55 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.Nie stosuj wzorów matematycznych w nazwie tematu.
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

równanie trygonometryczne

Post autor: tometomek91 »

skorzystaj ze wzorów na sinus sumy i sinus różnicy.
ODPOWIEDZ