Edytuje jeszcze raz, problem z innym równaniem.
\(\displaystyle{ 2sin ^{2} x-sin ^{2} 2x=cos ^{2} 2x}\)
Nie mam pojęcia jak się za nie zabrać? Czy macie jakieś pomysły?
Równanie trygonometryczne - jak je zacząć?
-
- Użytkownik
- Posty: 923
- Rejestracja: 23 sie 2009, o 18:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: .....
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 171 razy
Równanie trygonometryczne - jak je zacząć?
wskazówka podstaw:
\(\displaystyle{ cos \frac{ \pi }{6} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
\(\displaystyle{ cos \frac{ \pi }{6} = \frac{ \sqrt{3} }{2}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Równanie trygonometryczne - jak je zacząć?
Jedynka trygonometryczna. Przenieś \(\displaystyle{ sin^{2}2x}\) na prawą stronęJoyMusic pisze:Edytuje jeszcze raz, problem z innym równaniem.
\(\displaystyle{ 2sin ^{2} x-sin ^{2} 2x=cos ^{2} 2x}\)
Nie mam pojęcia jak się za nie zabrać? Czy macie jakieś pomysły?