równanie z tangensem i jego dziedzina

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Marsss
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 1 wrz 2010, o 15:11
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska

równanie z tangensem i jego dziedzina

Post autor: Marsss »

mam takie równanie:
\(\displaystyle{ tg2x=tgx}\)

robię więc założenie zgodnie z definicją tangensa
zał. \(\displaystyle{ 2x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi \wedge x \neq \frac{ \pi }{2}+k \pi}\)
wychodzi \(\displaystyle{ x \neq \frac{ \pi }{4} + \frac{k \pi }{2} \wedge x \neq \frac{ \pi }{2} +k \pi}\), oczywiście \(\displaystyle{ k \in C}\)

no więc rozwiązuję
\(\displaystyle{ 2x=x+k \pi}\)

\(\displaystyle{ x=k \pi , k \in C}\)

no i taka jest tez odpowiedź w książce. Jednakże mnie wydaje się że dla niektórych \(\displaystyle{ k}\) wynik jest sprzeczny z założeniem. Czy mam rację?
Crizz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4094
Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 805 razy

równanie z tangensem i jego dziedzina

Post autor: Crizz »

Spróbuj podać przykład.
ODPOWIEDZ