Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Witam. Mam za zadanie policzyć pozostałe f-cje trygonometryczne, z wykorzystaniem własności funkcji trygonometrycznych, jeśli wiem, że:
a) \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5}{9}}\)
b) \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac {-3}{-5}}\)
W przykładzie a wyszło mi :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5}{9}
cos \alpha = \frac {-\sqrt{24}} {-9}
tg \alpha = \frac {-5 \sqrt{24}} {-24}
ctg \alpha = \frac {-24} {-5 \sqrt {24}}}\)
Wyniki należą do tzw. drugiej ćwiartki ( bo sinus jest dodatni tylko )
W przykładzie b natomiast :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5 \sqrt{34}} {34}
cos \alpha = -24
tg \alpha = \frac {-5} {-3}
ctg \alpha = \frac {-3} {-5}}\)
Wyniki należą do drugiej ćwiartki
Proszę o sprawdzenie moich wyników, jeżeli coś jest źle, to proszę mi powiedzieć co, postaram się poprawić. Pozdr.
a) \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5}{9}}\)
b) \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac {-3}{-5}}\)
W przykładzie a wyszło mi :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5}{9}
cos \alpha = \frac {-\sqrt{24}} {-9}
tg \alpha = \frac {-5 \sqrt{24}} {-24}
ctg \alpha = \frac {-24} {-5 \sqrt {24}}}\)
Wyniki należą do tzw. drugiej ćwiartki ( bo sinus jest dodatni tylko )
W przykładzie b natomiast :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5 \sqrt{34}} {34}
cos \alpha = -24
tg \alpha = \frac {-5} {-3}
ctg \alpha = \frac {-3} {-5}}\)
Wyniki należą do drugiej ćwiartki
Proszę o sprawdzenie moich wyników, jeżeli coś jest źle, to proszę mi powiedzieć co, postaram się poprawić. Pozdr.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Wszystkiego nie sprawdzałem, ale :alexvanwild pisze:Witam. Mam za zadanie policzyć pozostałe f-cje trygonometryczne, z wykorzystaniem własności funkcji trygonometrycznych, jeśli wiem, że:
a) \(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5}{9}}\)
b) \(\displaystyle{ ctg \alpha = \frac {-3}{-5}}\)
W przykładzie a wyszło mi :
\(\displaystyle{ sin \alpha = \frac {5}{9}}\)
...
Wyniki należą do tzw. drugiej ćwiartki ( bo sinus jest dodatni tylko )
W przykładzie b natomiast :
\(\displaystyle{ cos \alpha = -24}\)
- skąd wiesz, że to druga ćwiartka (brak danych aby to stwierdzić)
- cosinus nigdy nie przyjmie takiej wartości.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Dokładnie to nie wiem, dopiero pierwsza lekcja i jeszcze nie ogarnąłem tego wszystkiego. Po prostu wyliczyłem, sprawdziłem według słynnego wierszyka i tak mi wyszło.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Każda z funkcji trygonometrycznych jest dodatnia w połowie ćwiartek (czyli dwóch) i ujemna w drugiej połowie.
W zadaniu nie masz informacji z której ćwiartki jest np dany w zad. 1 sinus - zatem obliczając pozostałe musisz uwzględnić, że był on z I lub II ćwiartki.
W zadaniu nie masz informacji z której ćwiartki jest np dany w zad. 1 sinus - zatem obliczając pozostałe musisz uwzględnić, że był on z I lub II ćwiartki.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Coś było na lekcji, że sin może być dodatni i ujemny zarazem, ale nie załapałem o co chodzi. Mógłbyś mi to wyjaśnić ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Ad (*) nie może.alexvanwild pisze:Coś było na lekcji, że sin może być dodatni i ujemny zarazem (*), ale nie załapałem o co chodzi. Mógłbyś mi to wyjaśnić ?(**)
Ad (**) Tu mogę odesłać do wierszyka (o nim wspominałeś). Wyjaśnienie (wiem, że trochę za krótkie) podałem we wcześniejszym (coś też na PW podesłałem).
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
No według wierszyka to przykład a należy do II ćwiartki, przecież sinus jest tam dodatni tylko, reszta ujemna.
-
- Użytkownik
- Posty: 23496
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
Masz podany sinus (w zadaniu) dodatni (i tylko z tego możesz kombinować ) - wniosek jest taki, że kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest z pierwszej lub drugiej ćwiartki.
Wierszyk : w pierwszej wszystkie + (więc też sin); w drugiej tylko sin.
Masz obliczyć pozostałe wartości i oddzielnie podać dla pierwszej i drugiej ćwiartki.
Wierszyk : w pierwszej wszystkie + (więc też sin); w drugiej tylko sin.
Masz obliczyć pozostałe wartości i oddzielnie podać dla pierwszej i drugiej ćwiartki.
-
- Użytkownik
- Posty: 39
- Rejestracja: 16 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Olsztyn
- Podziękował: 22 razy
Własności f-cji trygonometrycznej- policz sinus, cosinus itd
ahhaaa jeżeli sinus mam dodatni to albo 1 albo 2 ćwiartka, jeśli mam ujemny sinus to wtedy 3 albo 4 ćwiartka. a co jeśli w zadaniu mam podany sam tangens ? albo cotangens jak w przypadku przykładu b ? wtedy też 3 albo 4 ćwiartka ? bo patrzę na tą tabele z tymi ćwiartkami i już mi się wszystko krzaczy