Oblicz sin i cos.
-
- Użytkownik
- Posty: 14
- Rejestracja: 4 wrz 2010, o 13:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 1 raz
Oblicz sin i cos.
Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ tg\alpha =\frac{4}{3}}\). Oblicz \(\displaystyle{ sin\alpha +cos\alpha}\).
Ostatnio zmieniony 4 wrz 2010, o 16:43 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę całe wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Proszę całe wyrażenia umieszczać wewnątrz znaczników
-
- Użytkownik
- Posty: 400
- Rejestracja: 11 cze 2010, o 11:25
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Gdynia
- Pomógł: 64 razy
Oblicz sin i cos.
\(\displaystyle{ \alpha}\) jest kątem ostrym, a to oznacza, że \(\displaystyle{ \sin \alpha >0, \cos \alpha >0}\).
Wzory potrzebne do wyliczenia sinusa i cosinusa :
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha + \cos^2 \alpha=1}\)
Z pierwszego wyznaczasz sinus lub cosinus i wstawiasz do drugiego równania. Dodatkowo wiesz, że obie te funkcje trygonometryczne przyjmują dla takiego kąta wartości dodatnie.
Wzory potrzebne do wyliczenia sinusa i cosinusa :
\(\displaystyle{ \tg \alpha = \frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \sin ^2 \alpha + \cos^2 \alpha=1}\)
Z pierwszego wyznaczasz sinus lub cosinus i wstawiasz do drugiego równania. Dodatkowo wiesz, że obie te funkcje trygonometryczne przyjmują dla takiego kąta wartości dodatnie.