Wartość wyrażenia
- Duszek
- Użytkownik
- Posty: 18
- Rejestracja: 4 lis 2006, o 17:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 11 razy
Wartość wyrażenia
Cześć, mam problem z rozwiązaniem tego wyrażenia: wiedząc, że sinx-cosx=1/3, oblicz wartość wyrażenia sin^3x-cos^3x, z góry dzięki za pomoc.
Ostatnio zmieniony 4 lis 2006, o 18:08 przez Duszek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 65
- Rejestracja: 20 wrz 2006, o 10:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Pruszcz Gdański
- Podziękował: 3 razy
- Pomógł: 5 razy
Wartość wyrażenia
Gdybyś skorzystał z wzoru na różnicę sześcianów (?)
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ a-b=\frac{1}{3}}\)
jeśli skojarzysz to z a= sin(x), a b= cos(x),
oraz wykorzystasz wzór na jedynkę trygonometryczną
to
\(\displaystyle{ =\frac{1}{3}(1+ab)}\)
do tego
\(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}+b}\)
\(\displaystyle{ a^3-b^3=(a-b)(a^2+ab+b^2)}\)
\(\displaystyle{ a-b=\frac{1}{3}}\)
jeśli skojarzysz to z a= sin(x), a b= cos(x),
oraz wykorzystasz wzór na jedynkę trygonometryczną
to
\(\displaystyle{ =\frac{1}{3}(1+ab)}\)
do tego
\(\displaystyle{ a=\frac{1}{3}+b}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 3424
- Rejestracja: 30 sie 2006, o 14:36
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczecin
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 476 razy
Wartość wyrażenia
a*a+ b*b=1
a= b+ 1/3 i podstawiasz do pierwszego
b*b + (2b)/3 +1/9 + b*b = 1 równanie kwadratowe, znajdziesz b1,b2, to potem łatwo dostac a1,a2
pamietaj o tym w jakiej ćwiartce sa rozwiazania, pewno cos bedzie trzeba odrzucic z tych liczb
a= b+ 1/3 i podstawiasz do pierwszego
b*b + (2b)/3 +1/9 + b*b = 1 równanie kwadratowe, znajdziesz b1,b2, to potem łatwo dostac a1,a2
pamietaj o tym w jakiej ćwiartce sa rozwiazania, pewno cos bedzie trzeba odrzucic z tych liczb