Wartość funkcji.

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
mariusz67
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4
Rejestracja: 18 paź 2009, o 11:02
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: POLSKA

Wartość funkcji.

Post autor: mariusz67 »

Czy mógłby ktoś wyjaśnić mi o co chodzi w tym zadaniu i mniej więcej przybliżyć mi sposób w jaki je rozwiązać? Z góry dziękuje.

Jaką liczbą (dodatnią czy ujemną) jest:

a) \(\displaystyle{ sin(cos1)}\)
b) \(\displaystyle{ cos(sin1)}\)
c) \(\displaystyle{ tg(sin2)}\)
d) \(\displaystyle{ sin(tg \frac{ \pi }{4})}\)
e) \(\displaystyle{ ctg(cos3)}\)
f) \(\displaystyle{ cos(ctg \frac { \pi }{6})}\)
Ostatnio zmieniony 5 wrz 2010, o 20:34 przez tkrass, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznać się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
tometomek91
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2959
Rejestracja: 8 sie 2009, o 23:05
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 281 razy
Pomógł: 498 razy

Wartość funkcji.

Post autor: tometomek91 »

\(\displaystyle{ \cos{1} \in (0;1)}\)
sinus jest dodatni, jeżeli przyjmuje wartości z przedziału \(\displaystyle{ (0;3,14)}\), czyli sin(cos1) jest dodatnie.
ODPOWIEDZ