witam. proszę o pomoc w obliczeniu tych 2 wyrażeń.
Wiadomo, że \(\displaystyle{ ctg \alpha = 4}\). Wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{sin \alpha - cos \alpha }{cos \alpha }}\) wynosi:
a) \(\displaystyle{ sin \alpha -1}\)
b) 3
c) -0.75
d) \(\displaystyle{ sin \alpha}\)
Wiadomo, że \(\displaystyle{ tg \alpha = 2}\). Wartość wyrażenia \(\displaystyle{ \frac{cos \alpha -sin \alpha }{sin \alpha }}\) wynosi:
a) \(\displaystyle{ cos \alpha - 1}\)
b) \(\displaystyle{ cos \alpha}\)
c) 1
d) -0.5
obliczenie dwóch wyrażen
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
obliczenie dwóch wyrażen
Wskazówka, trochę samodzielności:
\(\displaystyle{ \ctg \alpha=\frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
1. c
2. d
\(\displaystyle{ \ctg \alpha=\frac{\cos \alpha}{\sin \alpha}}\)
\(\displaystyle{ \tg \alpha=\frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\)
1. c
2. d
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
obliczenie dwóch wyrażen
Popatrz:
1.
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha x-cos \alpha }{cos \alpha }= \frac{sin \alpha }{cos \alpha }-1=tg \alpha -1= \frac{1}{ctg \alpha } -1}\)
2. Analogicznie do 1.
Pamiętaj że \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{ctg \alpha }}\) i \(\displaystyle{ ctg \alpha =\frac{1}{tg\alpha}}\)
1.
\(\displaystyle{ \frac{sin \alpha x-cos \alpha }{cos \alpha }= \frac{sin \alpha }{cos \alpha }-1=tg \alpha -1= \frac{1}{ctg \alpha } -1}\)
2. Analogicznie do 1.
Pamiętaj że \(\displaystyle{ tg \alpha = \frac{1}{ctg \alpha }}\) i \(\displaystyle{ ctg \alpha =\frac{1}{tg\alpha}}\)