oblicz pozostałe funkcje
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZG
- Podziękował: 2 razy
oblicz pozostałe funkcje
oblicz pozostałe funkcje trygonometryczne jeżeli \(\displaystyle{ \sin \alpha =\frac{1}{4}}\)
Ostatnio zmieniony 23 sie 2010, o 15:18 przez Justka, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Przeniosłam do odpowiedniego działu. I proszę zapoznać się z instrukcją Latex-a http://matematyka.pl/latex.htm
Powód: Przeniosłam do odpowiedniego działu. I proszę zapoznać się z instrukcją Latex-a http://matematyka.pl/latex.htm
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
oblicz pozostałe funkcje
aby obliczyć \(\displaystyle{ \cos \alpha}\) skorzystaj z jedynki trygonometrycznej. Przy szukaniu wartości \(\displaystyle{ tg\alpha}\) przyda się tożsamość \(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{\sin \alpha}{\cos \alpha}}\), a \(\displaystyle{ \ctg \alpha}\) to nic innego jak odwrotność tg. Teraz Twoja kolej na obliczenia
-
- Użytkownik
- Posty: 1996
- Rejestracja: 20 maja 2008, o 15:14
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa/Stalowa Wola
- Podziękował: 42 razy
- Pomógł: 247 razy
oblicz pozostałe funkcje
Trochę się wtrącę, w zadaniu nie było mowy o którą ćwiartkę układu współrzędnych chodzi? W każdym razie uważaj na to, bo to istotne
-
- Użytkownik
- Posty: 231
- Rejestracja: 29 lip 2010, o 00:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 38 razy
oblicz pozostałe funkcje
\(\displaystyle{ \sin\alpha=\frac{1}{4}\Rightarrow \cos^2\alpha=1-(\frac{1}{4})^2)\Rightarrow \cos\alpha=-\frac{\sqrt{15}}{4} \vee \cos\alpha=\frac{\sqrt{15}}{4}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}, \ctg\apha=\frac{1}{\tg\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha=-\frac{1}{\sqrt{15}} \vee \tg\alpha=\frac{1}{\sqrt{15}}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=-\sqrt{15} \vee \ctg\alpha=\sqrt{15}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha=\frac{\sin\alpha}{\cos\alpha}, \ctg\apha=\frac{1}{\tg\alpha}}\)
\(\displaystyle{ \tg\alpha=-\frac{1}{\sqrt{15}} \vee \tg\alpha=\frac{1}{\sqrt{15}}}\)
\(\displaystyle{ \ctg\alpha=-\sqrt{15} \vee \ctg\alpha=\sqrt{15}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 7
- Rejestracja: 13 maja 2010, o 18:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: ZG
- Podziękował: 2 razy
oblicz pozostałe funkcje
pajong8888,
hej jestes pewien ze to jest dobrze rozwiazane zadanie?? bardzo mi zalezy, bo bede mial takie zadanie na egzaminie.
hej jestes pewien ze to jest dobrze rozwiazane zadanie?? bardzo mi zalezy, bo bede mial takie zadanie na egzaminie.
- Mersenne
- Użytkownik
- Posty: 1010
- Rejestracja: 27 cze 2005, o 23:52
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Bytom/Katowice
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 303 razy
oblicz pozostałe funkcje
Tu możliwe są dwa przypadki- pierwsza albo druga ćwiartka układu współrzędnych.
W pierwszej ćwiartce same plusy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha=\frac{1}{4} \\ \cos \alpha=\frac{\sqrt{15}}{4} \\ \tg \alpha=\frac{1}{\sqrt{15}} \\ \ctg \alpha=\sqrt{15} \end{cases}}\)
W drugiej ćwiartce tylko sinus:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha=\frac{1}{4} \\ \cos \alpha=-\frac{\sqrt{15}}{4} \\ \tg \alpha=-\frac{1}{\sqrt{15}} \\ \ctg \alpha=-\sqrt{15} \end{cases}}\)
Jest ok.
W pierwszej ćwiartce same plusy:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha=\frac{1}{4} \\ \cos \alpha=\frac{\sqrt{15}}{4} \\ \tg \alpha=\frac{1}{\sqrt{15}} \\ \ctg \alpha=\sqrt{15} \end{cases}}\)
W drugiej ćwiartce tylko sinus:
\(\displaystyle{ \begin{cases} \sin \alpha=\frac{1}{4} \\ \cos \alpha=-\frac{\sqrt{15}}{4} \\ \tg \alpha=-\frac{1}{\sqrt{15}} \\ \ctg \alpha=-\sqrt{15} \end{cases}}\)
Jest ok.