Ustal dziedzine i miejsca zerowe funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Ustal dziedzine i miejsca zerowe funkcji
Ustal dziedzinę i miejsca zerowe funkcji: \(\displaystyle{ f(x)= \frac{sin4x-sin(-8x)}{4cos ^{2}8x-3 }}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Ustal dziedzine i miejsca zerowe funkcji
Doszedłem do: \(\displaystyle{ sin4x=-sin8x}\)
i \(\displaystyle{ cos8x \neq \sqrt{\frac{3}{4} }}\)
i \(\displaystyle{ cos8x \neq \sqrt{\frac{3}{4} }}\)
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Ustal dziedzine i miejsca zerowe funkcji
Kolejna wskazówka
\(\displaystyle{ \sin 4x + \sin 8x=\sin 4x+ 2\sin 4x \cos 4x = \sin 4x(1+2\cos 4x)=0}\),
a jeśli chodzi o dziedzinę mała poprawka \(\displaystyle{ \cos 8x \neq \pm \frac{\sqrt{3}}{2}}\).
\(\displaystyle{ \sin 4x + \sin 8x=\sin 4x+ 2\sin 4x \cos 4x = \sin 4x(1+2\cos 4x)=0}\),
a jeśli chodzi o dziedzinę mała poprawka \(\displaystyle{ \cos 8x \neq \pm \frac{\sqrt{3}}{2}}\).