Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
gosia19
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 350
Rejestracja: 9 maja 2008, o 18:18
Płeć: Kobieta
Podziękował: 70 razy
Pomógł: 20 razy

Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta

Post autor: gosia19 »



Mam pytanie do podpunktu (b).
Odpowiedzi są:
\(\displaystyle{ sin \beta = -\frac{\sqrt{5}}{5} \quad cos \beta = \frac{2\sqrt{5}}{5} \quad tg \beta = -\frac{1}{2} \quad ctg \beta = -2}\)

Ale czy w związku z tym, że kąt jest skierowany przeciwnie do wskazówek zegara nie powinno się uwzględniać minusa licząc wartości?
justynian
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 705
Rejestracja: 10 lip 2009, o 16:32
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 21 razy
Pomógł: 58 razy

Funkcje trygonometryczne dowolnego kąta

Post autor: justynian »

uwzględnia się go automatycznie ponieważ współrzędne są ujemne
ODPOWIEDZ