Sprawdź czy równość jest tożsamością
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Sprawdź czy równość jest tożsamością
Ma ktoś pomysł na rozwiązanie takiego zadania: Sprawdź czy równość \(\displaystyle{ \frac{tg ^{2}x-sin^{2}x }{1-tg ^{2}xcos ^{2}x }=tg ^{4}x}\) jest tożsamością trygonometryczną. Podaj konieczne założenie o \(\displaystyle{ x}\)
- cosinus90
- Użytkownik
- Posty: 5030
- Rejestracja: 18 cze 2010, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 777 razy
Sprawdź czy równość jest tożsamością
Zamień po lewej stronie \(\displaystyle{ tgx= \frac{sinx}{cosx}}\), a także \(\displaystyle{ 1 = sin^{2}x + cos^{2}x}\). Dalej sobie poradzisz.
Co do założenia, pomyśl w jakim przedziale znajduje się x jeśli chodzi o te funkcje trygonometryczne.
Co do założenia, pomyśl w jakim przedziale znajduje się x jeśli chodzi o te funkcje trygonometryczne.
-
- Użytkownik
- Posty: 3044
- Rejestracja: 25 mar 2010, o 15:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gołąb
- Podziękował: 24 razy
- Pomógł: 513 razy
Sprawdź czy równość jest tożsamością
Po pierwsze założenie jest takie że musi istnieć \(\displaystyle{ tgx}\). Wyrzuć punkty dla których \(\displaystyle{ tgx}\) nie istnieje.
Następnie zamieniasz \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
Następnie zamieniasz \(\displaystyle{ tgx=\frac{sinx}{cosx}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
Sprawdź czy równość jest tożsamością
W kwestii formalnej dotyczącej nazewnictwa - wg mnie równość musi być tożsamością; równanie (z takim mamy tu do czynienia) niekoniecznie.
-
- Użytkownik
- Posty: 57
- Rejestracja: 1 lis 2009, o 14:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Zamość
- Podziękował: 12 razy
Sprawdź czy równość jest tożsamością
Licznik zamieniłem na \(\displaystyle{ \frac{sin ^{2}x}{cos ^{2}x}-sin ^{2}x}\)
a mianownik na: \(\displaystyle{ 1-sin ^{2}x}\) po czym to na \(\displaystyle{ cos ^{2}x}\)
a mianownik na: \(\displaystyle{ 1-sin ^{2}x}\) po czym to na \(\displaystyle{ cos ^{2}x}\)