Wartość parametru a

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SirMyxir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 19 sie 2009, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Wartość parametru a

Post autor: SirMyxir »

Dla jakich warto

ści parametru a suma kwadratów różnych pierwiastków równania \(\displaystyle{ x^{2}-2xsina-cos^{2}a=0}\) jest równa 3

Delta dobra

\(\displaystyle{ x1^{2}+x2^{2}=3}\)

\(\displaystyle{ (2xsina)^{2}+2cos^{2}-3=0}\)

\(\displaystyle{ cos^{2}a=1/2}\)

cosa=-II/4 +2KII
cosa=II/4 + 2KII

cosa= 5II/4 +2KII
cosa=-5II/4+ 2KII

a w odpowiedziach II/4 + KII/2


czy jak nie połącze tego w jeden przedział to jest źle?
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Wartość parametru a

Post autor: piasek101 »

Zwinęli Twoje cztery w jedno - nie masz więc źle.
ODPOWIEDZ