zbadaj okresowość funkcji
a)\(\displaystyle{ f(x)=sin3x}\)
b)\(\displaystyle{ f(x)=tg( \frac{2x}{3})}\)
c)\(\displaystyle{ f(x)=tg(x ^{2})}\)
d)\(\displaystyle{ f(x)=sin(2x+3)}\)
zbadaj okresowość funkcji
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 54
- Rejestracja: 9 mar 2010, o 21:59
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 3 razy
zbadaj okresowość funkcji
znasz definicję funkcji okresowej? czego dokładnie nie rozumiesz?
W podpunkcie a masz funkcję \(\displaystyle{ \sin{x}}\) "ściśniętą" w pionie 3 razy, więc co jaką "odległość" wartości zaczynają się powtarzać?
W podpunkcie a masz funkcję \(\displaystyle{ \sin{x}}\) "ściśniętą" w pionie 3 razy, więc co jaką "odległość" wartości zaczynają się powtarzać?
-
- Użytkownik
- Posty: 295
- Rejestracja: 21 gru 2008, o 08:57
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: z miasta
- Podziękował: 6 razy
- Pomógł: 6 razy
zbadaj okresowość funkcji
no oczywiście, że trzy razy mniej niż normalnie tj. \(\displaystyle{ \frac{2}{3} \pi}\). Więc wystarczy napisać, że funkcja jest okresowa i zasadniczym okresem funkcji jest \(\displaystyle{ t=\frac{2}{3} \pi}\)?
A podpunkt c to chyba nie jest funkcją okresową?
A podpunkt c to chyba nie jest funkcją okresową?