Rozwiąż równanie

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
SirMyxir
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 83
Rejestracja: 19 sie 2009, o 13:10
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 4 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: SirMyxir »

\(\displaystyle{ (sinx+cosx)^2=1=>1+2sinxcosx=1=>2sinxcosx=0}\)
I w tym momencie mam w odpowiedziach sinx=0 v cosx=0
Jeśli zamienie sobie na sin2x=0 to mi troche inaczej wychodzi

Dobra już znalazłem błąd
Adifek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1567
Rejestracja: 15 gru 2008, o 16:38
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Ostrzeszów/Wrocław
Podziękował: 8 razy
Pomógł: 398 razy

Rozwiąż równanie

Post autor: Adifek »

\(\displaystyle{ 2sinxcosx=0}\)
\(\displaystyle{ sin2x=0}\)
\(\displaystyle{ 2x=k \pi}\)
\(\displaystyle{ x= \frac{k \pi}{2}}\)

czyli dokładnie to samo jak gdyby sinx=0 v cosx=0
ODPOWIEDZ