Oblicz wartość wyrażenia
\(\displaystyle{ cos \frac{\pi}{5}+cos \frac{3\pi}{5}}\)
Wykorzystaj wzór:
\(\displaystyle{ cos3 \alpha = cos \alpha \left(4 cos^{2} \alpha -3 \right)}\)
Oblicz wartość wyrażenia
- Justka
- Użytkownik
- Posty: 1680
- Rejestracja: 25 sty 2007, o 12:58
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 9 razy
- Pomógł: 579 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Masz takie wyrażenie
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos 3\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{5}}\)
Wykorzystując podany wzór mamy
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos 3\alpha =\cos \alpha+ cos\alpha(4cos^2\alpha-3)=2\cos\alpha(2cos^2\alpha-1)=2\cos\alpha \cdot \cos 2\alpha= \frac{4\sin\alpha \cos\alpha \cos2\alpha}{2\sin\alpha}=\frac{\sin 4\alpha}{2\sin\alpha}}\)
stąd
\(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{5}+\cos \frac{3\pi}{5}=\frac{\sin \frac{4\pi}{5}}{2\sin \frac{\pi}{5}}=\frac{1}{2}}\)
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos 3\alpha}\), gdzie \(\displaystyle{ \alpha=\frac{\pi}{5}}\)
Wykorzystując podany wzór mamy
\(\displaystyle{ \cos\alpha+\cos 3\alpha =\cos \alpha+ cos\alpha(4cos^2\alpha-3)=2\cos\alpha(2cos^2\alpha-1)=2\cos\alpha \cdot \cos 2\alpha= \frac{4\sin\alpha \cos\alpha \cos2\alpha}{2\sin\alpha}=\frac{\sin 4\alpha}{2\sin\alpha}}\)
stąd
\(\displaystyle{ \cos\frac{\pi}{5}+\cos \frac{3\pi}{5}=\frac{\sin \frac{4\pi}{5}}{2\sin \frac{\pi}{5}}=\frac{1}{2}}\)
- Inkwizytor
- Użytkownik
- Posty: 4105
- Rejestracja: 16 maja 2009, o 15:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 428 razy
Oblicz wartość wyrażenia
Justka winnaś jeszcze wspomnieć, że na końcu w liczniku skorzystałaś ze wzoru \(\displaystyle{ sin \alpha = sin (\pi - \alpha)}\)