Ile wynosi kąt?

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
ruda1200
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 24 sty 2010, o 14:11
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy

Ile wynosi kąt?

Post autor: ruda1200 »

Kąt \(\displaystyle{ \alpha}\) jest ostry i \(\displaystyle{ \cos\alpha =0,9}\). Wówczas:
A. \(\displaystyle{ \alpha <30}\)
B \(\displaystyle{ \alpha =30}\)
C. \(\displaystyle{ \alpha =45}\)
D \(\displaystyle{ \alpha >45}\)
Ostatnio zmieniony 11 lip 2010, o 18:39 przez lukasz1804, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości.
miodzio1988

Ile wynosi kąt?

Post autor: miodzio1988 »

Na wykres zerknij...
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Ile wynosi kąt?

Post autor: piasek101 »

Albo.
Na maturze podstawowej - rysować (tylko nie liczyć kratek, nie były kwadratowe) trójkąt o odpowiednich bokach (9); (10), mierzyć kąt i podawać odpowiedź.
ODPOWIEDZ