Wyznacz okres podstawowy funkcji

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
Mariusz1234
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 60
Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:29
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 32 razy

Wyznacz okres podstawowy funkcji

Post autor: Mariusz1234 »

Zbadać okresowość funkcji i wyznaczyć jej podstawowy okres.

Dotychczas wyznaczanie okresów zasadniczych z funkcji typu:

\(\displaystyle{ f(x) = sin 3x}\)

\(\displaystyle{ g(x) = 3ctg 2x}\)

nie sprawiało mi problemów. Problem pojawił się kiedy takie funkcje przedstawiamy w postaci sumy. Tzn:

a) \(\displaystyle{ y = sin 2x + cos \pi x}\)

b) \(\displaystyle{ y = sin 2x + sin 3x}\)

Czy istnieje jakiś fajny sposób na wyznaczanie okresów podstawowych (o ile istnieją) z takich funkcji, bez rysowania wykresów funkcji ?

Edit:

OK, dzięki. Bardzo mi to pomogło.
Ostatnio zmieniony 9 lip 2010, o 23:35 przez Mariusz1234, łącznie zmieniany 1 raz.
miodzio1988

Wyznacz okres podstawowy funkcji

Post autor: miodzio1988 »

... ometryczne

Suma i różnica funkcji

Zamiana na iloczyn Ci pomoże?-- 9 lipca 2010, 17:43 --btw trochę ta zamian wydaje mi się niepotrzebna...
ODPOWIEDZ