Witam
Nie mogę poradzić sobie z dwoma przykładami w tym zadaniu:
Wyznacz okres podstawowy następujących funkcji (bez rysowania wykresu):
a) \(\displaystyle{ y = |cos x|}\)
b) \(\displaystyle{ y = ctg(\frac{ \pi }{4}*[x])}\)
Symbol [x] oznacza część całkowitą liczby x.
Wyznacz okres podstawowy funkcji
- Mariusz1234
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 32 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 4094
- Rejestracja: 10 lut 2008, o 15:31
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Łódź
- Podziękował: 12 razy
- Pomógł: 805 razy
Wyznacz okres podstawowy funkcji
Przebieg pierwszej funkcji łatwo sobie wyobrazić: cosinus ma brzuszki raz "do góry", a raz "do dołu" (na przemian). Żeby otrzymać z niego wykres \(\displaystyle{ |cosx|}\), trzeba te brzuszki do dołu odbić symetrycznie względem osi odciętych. Wtedy wszystkie brzuszki są już "do góry", czyli okresem funkcji staje się \(\displaystyle{ \pi}\) (zamiast \(\displaystyle{ 2\pi}\)).
W przypadku drugiej funkcji zastanów się, dla jakiego najmniejszego całkowitego k zachodzi \(\displaystyle{ (k+1)\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}+\pi}\).
W przypadku drugiej funkcji zastanów się, dla jakiego najmniejszego całkowitego k zachodzi \(\displaystyle{ (k+1)\frac{\pi}{4}=\frac{\pi}{4}+\pi}\).
- Mariusz1234
- Użytkownik
- Posty: 60
- Rejestracja: 6 kwie 2010, o 15:29
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 32 razy
Wyznacz okres podstawowy funkcji
Rzeczywiście wystarczy to co jest pod osią OX przekształcić symetrycznie do góry.
Co do drugiego przykładu rozpisałem sobie w ten sposób:
Dla \(\displaystyle{ x \in <-5, -4)}\) mamy \(\displaystyle{ y = -1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <-4, -3)}\) funkcja nie istnieje
Dla \(\displaystyle{ x \in <-3, -2)}\) mamy \(\displaystyle{ y = 1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <-2, -1)}\) mamy \(\displaystyle{ y = 0}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <-1, 0)}\) mamy \(\displaystyle{ y = -1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <0, 1)}\) funkcja nie istnieje
Dla \(\displaystyle{ x \in <1, 2)}\) mamy \(\displaystyle{ y = 1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <2, 3}\)) mamy \(\displaystyle{ y = 0}\)
Wartości funkcji się powtarzają przedziałami:
\(\displaystyle{ <-5, 1)}\); \(\displaystyle{ <-1, 3)}\) itd.
Rozpiętość każdego z nich wynosi 4, zatem okres podstawowy też jest równy 4.
Chyba poprawne rozwiązanie.
Co do drugiego przykładu rozpisałem sobie w ten sposób:
Dla \(\displaystyle{ x \in <-5, -4)}\) mamy \(\displaystyle{ y = -1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <-4, -3)}\) funkcja nie istnieje
Dla \(\displaystyle{ x \in <-3, -2)}\) mamy \(\displaystyle{ y = 1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <-2, -1)}\) mamy \(\displaystyle{ y = 0}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <-1, 0)}\) mamy \(\displaystyle{ y = -1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <0, 1)}\) funkcja nie istnieje
Dla \(\displaystyle{ x \in <1, 2)}\) mamy \(\displaystyle{ y = 1}\)
Dla \(\displaystyle{ x \in <2, 3}\)) mamy \(\displaystyle{ y = 0}\)
Wartości funkcji się powtarzają przedziałami:
\(\displaystyle{ <-5, 1)}\); \(\displaystyle{ <-1, 3)}\) itd.
Rozpiętość każdego z nich wynosi 4, zatem okres podstawowy też jest równy 4.
Chyba poprawne rozwiązanie.