Witam!
W jednym zadaniu podane jest równanie \(\displaystyle{ \cos x =-0,5}\) .Nie mogę rozwiązać tego równania.
Proszę o pomoc.
równanie z cosinusem
-
- Użytkownik
- Posty: 147
- Rejestracja: 3 maja 2010, o 20:11
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 27 razy
- Pomógł: 3 razy
równanie z cosinusem
\(\displaystyle{ \cosx =0,5}\)
\(\displaystyle{ \x= \frac{ \pi }{3} + 2k \pi ,k \in C\ \vee\ x= \frac{- \pi }{3} + 2k \pi ,k \in C}\)
-- 1 lip 2010, o 17:04 --
sorry za zapis
\(\displaystyle{ \x= \frac{ \pi }{3} + 2k \pi ,k \in C\ \vee\ x= \frac{- \pi }{3} + 2k \pi ,k \in C}\)
-- 1 lip 2010, o 17:04 --
sorry za zapis
Ostatnio zmieniony 1 lip 2010, o 17:07 przez miki999, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Poprawa wiadomości.
- miki999
- Użytkownik
- Posty: 8691
- Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdańsk
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 1001 razy
równanie z cosinusem
W sumie nie wiem czy dobrze (liceum już skończyłem), ale jeżeli tak, to skorzystaj z pewnych "symetrii" występujących w kosinusie, np.: \(\displaystyle{ \cos(\frac{\pi}{2}-a)=-\cos (\frac{\pi}{2}+a)}\). Wystarczy spojrzeć na wykres.
Pozdrawiam.
Pozdrawiam.