Witam
Proszę o skontrolowanie rozwiązania:
\(\displaystyle{ (cost+tsint)^{2}+(sint-tcost)^2=cost^2+2cost*tsint+(tsint)^2+sint^2-2sint*tcost+(tcost)^2=1+2cost*tsint+(tsint)^2-2sint*tcost+(tcost)^2=1+2cost*tsint+t^2-2sint*tcost=1+t^2}\)
Szczególnie czy \(\displaystyle{ 2cost*tsint-2sint*tcost=0???}\)
obliczenie wyrażenia
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 24 cze 2010, o 19:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Pomógł: 3 razy
obliczenie wyrażenia
Jest ok
tylko taka uwaga.. trzeba zapisać \(\displaystyle{ sin ^{2}t}\) zamiast \(\displaystyle{ sin t ^{2}}\)
i z cosinusem tak samo, ...
bo to nie to samo ;P
tylko taka uwaga.. trzeba zapisać \(\displaystyle{ sin ^{2}t}\) zamiast \(\displaystyle{ sin t ^{2}}\)
i z cosinusem tak samo, ...
bo to nie to samo ;P