obwód figury geometycznej

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Awatar użytkownika
manoloa
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 96
Rejestracja: 6 maja 2010, o 16:17
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

obwód figury geometycznej

Post autor: manoloa »

8.7

w równoległoboku ABCD wysokości maja dlugosc 4 cm i 5 cm, a kąt rozwarty ma 115 stopni. Oblicz obwód.

moje pyt: gdzie jest druga wysokość równoległoboku??

8.13
obwód robmu =244 cm. a krotsza przekatna - 22 cm.
a) oblicz ccos kąta między krótsza przekątną a bokem rombu
b) ctg kąta między dłuzsza przekątną a bokem rombu

4a=244
a=61
jak obliczyc h?
lukasz1804
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 4438
Rejestracja: 17 kwie 2007, o 13:44
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1313 razy

obwód figury geometycznej

Post autor: lukasz1804 »

manoloa pisze:8.7 gdzie jest druga wysokość równoległoboku??
Pamiętaj, że wysokość jest odcinkiem opuszczonym z wierzchołka i poprowadzonym prostopadle do prostej zawierającej bok przeciwległy temu wierzchołkowi.
manoloa pisze:8.13 jak obliczyć h?
Krótsza przekątna rombu dzieli go na dwa przystające trójkąty równoramienne (jest ich wspólną podstawą). Rozważ jeden z tych trójkątów. Na podstawie danych wyznacz długość wysokości poprowadzonej do podstawy (korzystając m.in. z twierdzenia Pitagorasa). Teraz możesz wyznaczyć pole tego trójkąta, a następnie w oparciu o wyznaczone pole i znaną długość ramienia (boku rombu) łatwo znajdziesz długość wysokości opuszczonej do tego ramienia (czyli wysokości rombu).
ODPOWIEDZ