problem z jedynką trygonometryczną
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 wrz 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: co cie to obchodzi
problem z jedynką trygonometryczną
witam. nie wiem jak sobie poradzić jeśli jest 1 w równaniu trygonometrycznym.
Czy by mógł mi ktoś to rozpisać i mniej więcej opisać:D?
np.
sin\(\displaystyle{ ^{3}x+cos^{3}x=(sinx+cosx)(1-tgx*cos^{2}}\)x)
Czy by mógł mi ktoś to rozpisać i mniej więcej opisać:D?
np.
sin\(\displaystyle{ ^{3}x+cos^{3}x=(sinx+cosx)(1-tgx*cos^{2}}\)x)
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
problem z jedynką trygonometryczną
Tu wystarczy zauważyć, że ostatni nawias to :
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x-sinxcosx}\) (i wzór skróconego mnożenia na całej prawej stronie)
\(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x-sinxcosx}\) (i wzór skróconego mnożenia na całej prawej stronie)
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 wrz 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: co cie to obchodzi
problem z jedynką trygonometryczną
a pytanie do ten jedynki to \(\displaystyle{ sin^2x+cos^2x}\) nie powinno być w nawiasie?
-
- Użytkownik
- Posty: 23
- Rejestracja: 21 wrz 2009, o 18:34
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: co cie to obchodzi
problem z jedynką trygonometryczną
sorka źle mnie zrozumiałeś chodziło mi o
\(\displaystyle{ P=(sinx+cosx)((sin^2x+cos^2x)-sinxcosx)=...}\)
czy to tak nie powinno być?
\(\displaystyle{ P=(sinx+cosx)((sin^2x+cos^2x)-sinxcosx)=...}\)
czy to tak nie powinno być?