Czesc wszystkim. Mam jedno zadanko związane z programowaniem liniowym, ale że "problem" dotyczy równań, to daje je tutaj, gdyż chciałbym rozwiać moje wątpliwości.
Mam takie coś:
\(\displaystyle{ Y= - \frac{1}{2}x+4}\)
\(\displaystyle{ Y= x-2}\)
biorę 2 równanie i za Y podstawiam pierwsze czyli:
\(\displaystyle{ - \frac{1}{2}x+4 = x-2}\)
przenoszę wszystko na odpowiednie strony i mam
\(\displaystyle{ - \frac{3}{2}x = -6}\)
i teraz żeby wyszedł sam x musze podzielić przez \(\displaystyle{ - \frac{3}{2}}\) ale chciałbym wiedzieć co z tym -6 ?
Trzeba \(\displaystyle{ -6 : - \frac{3}{2}x}\) i wtedy po skróceniu wychodzi 9, czy można odwrócić ułamek na \(\displaystyle{ - \frac{2}{3}x}\) i wtedy wychodzi 4
Z góry dziękuję za odpowiedź.
równania z ułamkiem
-
- Użytkownik
- Posty: 394
- Rejestracja: 5 sty 2010, o 20:45
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: HRUBIESZÓW
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 77 razy
równania z ułamkiem
\(\displaystyle{ - \frac{3}{2}x = -6}\)
dzielimy równanie przez to co jest obok \(\displaystyle{ x}\)
czyli mnożymy przez odwrotność
\(\displaystyle{ x = -6 \cdot \left( - \frac{2}{3} \right)}\)-- 19 cze 2010, o 21:20 --a wszelkie programy łatwo piszę się przy pomocy wyznaczników
dzielimy równanie przez to co jest obok \(\displaystyle{ x}\)
czyli mnożymy przez odwrotność
\(\displaystyle{ x = -6 \cdot \left( - \frac{2}{3} \right)}\)-- 19 cze 2010, o 21:20 --a wszelkie programy łatwo piszę się przy pomocy wyznaczników
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 19 cze 2010, o 21:06
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wrocław
- Podziękował: 1 raz
równania z ułamkiem
No przecież racja Boże człowiek to czasami robi coś trudniejszego, a zapomina takie drobnostki, aż wstyd Dziękuje Ci Sławek