Równanie z funkcjiami odwrotnymi do f. tryg

Własności funkcji trygonometrycznych i cyklometrycznych. Tożsamości. RÓWNANIA I NIERÓWNOŚCI.
Ale
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 23 lip 2009, o 17:34
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1 raz

Równanie z funkcjiami odwrotnymi do f. tryg

Post autor: Ale »

Całe zadanie polega na tym, aby najpierw pokazać, że \(\displaystyle{ tan3x= \frac {3tanx-{tan}^3 x}{1-3{tan}^2x}}\)

Potem, mając podane, że: \(\displaystyle{ x=arccos(2/\sqrt {5}), 0<x< \pi/2}\), pokazać, że \(\displaystyle{ tan3x=11/2}\)

A później znaleźć wszystkie rozwiązania równania:

\(\displaystyle{ tan(3arccosx)=11/2}\)

Mam spore problemy z rozwiązywaniem bardziej skomplikowanych zadań z dunkcjami odwrotnymi do funkcji trygonometrycznych. W internecie znalazłam rozwiązanie równania (2 pierwsze podpunkty dość oczywiste), jednak nie rozumiem ostatniej jego części i bardzo chciałabym prosić, aby ktoś mi wytłumaczył.

Poniżej wklejam rozwiązanie równania znalezione w internecie wraz z moim szczegółowym pytaniem ( tak jakby ktoś chciał sobie samodzielnie rozwiązać):
Ukryta treść:    
ODPOWIEDZ